O Ιησούς (είθε ο Αλλάχ να τον ευλογεί) στο Ισλάμ

Στο Ισλάμ, ο Ιησούς (Αραβικά: عيسى `Isa) θεωρείται ένας αγγελιοφόρος του Θεού, που είχε σταλεί για να καθοδηγήσει τη Παιδιά του Ισραήλ (Bani isrā'īl) με μια νέα γραφή, το Injīl (ευαγγέλιο).

Το
Κοράνι, αναφέρει ότι ο Ιησούς γεννήθηκε από την παρθένο Μαρία (Maryam) ως αποτέλεσμα της παρθενικής σύλληψη, ένα θαυματουργό γεγονός που συνέβη με το διάταγμα του Θεού. Για την ενίσχυση του, στην προσπάθειά του, ο Ιησούς είχε την ικανότητα να εκτελεί θαύματα, όλα με την άδεια του Θεού. Σύμφωνα με το Κοράνι, ο Ιησούς δεν σταυρώθηκε, αλλά έτσι φάνηκε σε αυτούς που το διακύρηταν [4:157]. Στην πραγματικότητα ο Αλλάχ τον ανύληψε κοντά Του [4:158].

Η Ισλαμική παράδοση αφηγείται ότι θα επιστρέψει στη γη κοντά στην ημέρα της κρίσης για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης και την ήττα "Του ψευδού Μεσσία" (Masī al-ad-Dajjāl, επίσης γνωστό ως Αντίχριστο). Όπως όλοι προφήτες το Ισλάμ, ο Ιησούς θεωρείται ότι ήταν ένας μουσουλμάνος, ο οποίος κήρυξε για τους ανθρώπους την υποταγή στην θέληση του Θεού.

Το Ισλάμ απορρίπτει ότι ο Ιησούς ήταν Θεός, ή υιός του Θεού, αναφέροντας ότι ήταν ένας συνηθισμένος άνθρωπος που, όπως και οι άλλοι προφήτες, είχε επιλεγεί για τη διάδοση του μηνύματος του Θεού.

Η σοβαρότερη αμαρτία στο Ισλάμ η θεοποίηση αντικειμένων ή ανθρώπων καθώς το Ισλάμ πιστεύει εμφατικά στην θεία μοναδικότητα του Θεού (tawhīd) ο οποίος δεν έχει κανένα απολύτως εταίρο.

Ο Ιησούς εμφανίζεται στο Ισλάμ ως προάγγελος Μοχάμμαντ και δεν μπορεί κανένας άνθρωπος να ονομάζεται μουσουλμάνος εάν και εφόσων δεν πιστεύει ότι ο Ιησούς ήταν προφήτης του Αλλάχ και πως του είχε δοθεί το Ευαγγέλιο.

Όσων αφορά την αποστολή του Ιησού, το Ισλάμ κυρρήτει πως αυτή ήταν αποκλειστικά για τα τέκνα του Ισραήλ (τους εβραίους) για το μήνυμα του μονοθεϊσμού και την υποταγή στη θέληση του ενός και μοναδικού Θεού.

Το Κοράνι αναφέρεται και στο Ευαγγέλιο
το οποίο και αναφέρεται πως δόθηκε στον Ιησού. Το Ευαγγέλιο περιγράφεται ως γραφή η οποία γεμίζει τις καρδιές των πιστών με πραότητα. Παρόλαυτά οι μουσουλμάνοι πιστεύουν ότι το Ευαγγέλιο με την πάροδο του χρόνου αλλιώθηκε από ανθρώπους στο κείμενο και στην ερμηνεία, για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά τους.

Στο Κοράνι αναφέροντα και θαύματα τα οποία έπραξε ο Ιησούς, πάντα με την άδεια του Θεού. Για παράδειγμα, αναφέρεται πως μίλησε και κύρηξε όταν ακόμη βρισκόταν στην κούνια του, πως έδωσε πνοή ζωής σε πήλινα μοντέλα πτηνών, πως θεράπευσε λεπρούς και ένα τυφλό.

Εν κατακλείδι, το Ισλάμ κυρήττει πως ο Ιησούς ήταν ένας από τους αγαπητούς προφήτες του Θεού ο οποίος εστάλθει για να κυρήξει στους εβραίους και πως δεν ήταν θεός ή υιός θεού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: