Σουχεϊμπ ο Ρωμιός (Αρ-Ρούμι), ο πρώτος Έλληνας μουσουλμάνος ήταν σύντροφος του ίδιου του προφήτη Μουχάμμαντ!

Πολλοί θα εκπλαγούν όταν μάθουν πως ο πρώτος Έλληνας μουσουλμάνος ήταν σύντροφος του ίδιου του προφήτη Μουχάμμαντ, είθε είρηνη να είναι μαζί του!

Ο Σουχεϊμπ, όπως προδίδει το όνομά του, δεν γεννήθηκε στην Ελλάδα. Γεννήθηκε στην Περσία. Ήταν γόνος ενός κυβερνήτη της τότε περσικής αυτοκρατορίας. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ήταν τα ξανθά  μαλλία του και το λευκό χρώμα του δέρματός του.

Ενώ ακόμη μικρό παιδί, ο Σουχεϊμπ αιχμαλωτίστηκε από Βυζαντινούς εισβολείς και πουλήθηκε ως σκλάβος στην Κωνσταντινούπολη. Στην Κωνσταντινούπολη ο Σουχεϊμπ έμαθε ελληνικά και μεγάλωσε με την ελληνο-βυζαντινή παιδεία. Ο Σουχεϊμπ κατόρθωσε να δραπετεύσει και διάλεξε να μεταβεί στην Μέκκα, η οποία ήταν γνωστή ως μέρος ασφαλές για την ασυλία που προσέφερε.

Στην Μέκκα, λόγω του ό,τι μιλούσε ελληνικά και λόγω της παιδείας του έλαβε το παρατσούκλι: αρ-Ρούμι, που σημαίνει ο Ρωμιός. Ο Σουχεϊμπ έγινε σύντομα πολύ επιτυχημένος και πλούσιος έμπορος.

Όταν άκουσε τον προφήτη Μουχάμμαντ να κυρήττει πίστηκε απευθείας για την αλήθεια του μηνύματος και ασπάστηκε άμεσα το Ισλάμ. Όπως όλοι οι πρώτοι μουσουλμάνοι, εκδιώχθηκε βάναυσα από τους ειδωλολάτρες της Μέκκα και όταν του προσφέρθηκε έδωσε όλη την περιουσία του για να μεταβεί με ασφάλεια στην Μεδίνα για να επανενωθεί με τον προφήτη, ο οποίος και είχε προηγουμένως μεταναστεύσει.

Ο προφήτης χάρηκε ιδιαίτερα όταν τον είδε και τον χαιρέτησε τρεις φορές λέγοντας πως η συναλλαγή που έκανε ήταν μοναχά προς όφελός του. Λέγεται πως ο στίχος του Κορανίου 2:207 αναφέρεται συγκεκριμένα σε αυτό το γεγονός (μετάφραση του νοήματος): "Και υπάρχει ένας τύπος ανθρώπου ο οποίος δίνει την ζωή του για να κερδίσει την ευχαρίστηση του Αλλάχ. Και ο Αλλάχ δείχνει πλήρη επίεικια στους υπηρέτες του". Να σημειώσουμε πως ο συγκεκριμένος στίχος είχε αποκαλυφθεί πριν από το γεγονός.

Είναι αξιοσημείωτο πως ο Σουχεϊμπ ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στον προφήτη και ένας από τους πιο αγαπητούς συντρόφους του.

Είθε ο Αλλάχ να είναι ευχαριστημένος με τον αδελφό μας Σουχεϊμπ, τον πρώτο Έλληνα μουσουλμάνο που όχι μόνο έζησε κατά την διάρκεια του προφητή τον 7ο αιώνα στην Μέκκα αλλά και ήταν ένας από τους αγαπητούς του συντρόφους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: