Τί συμβαίνει μετά το θάνατο κατά το Ισλάμ;

Ένα θέμα ταμπού κυρίως στην Ελλάδα αλλά και για όλους τους ανθρώπους οι οποίοι δεν πιστεύουν σε καμία θρησκεία είναι ο θάνατος και τι συμβαίνει μετά από αυτόν.

Κατά την ταπεινή μου γνώμη, δεν θα έπρεπε να υπάρχει πιο σοβαρό θέμα το οποίο να απασχολεί οποιονδήποτε άνθρωπο από τον θάνατο. Είναι το μόνο γεγονός το οποίο σίγουρα γνωρίζουμε ότι θα συμβεί στην ζωή μας. Επιπλέον δεν γνωρίζουμε πότε θα έρθει για τον καθένα μας και κανείς δεν μπορεί να μας εγγυηθεί για το πως και πότε θα συμβεί.

Η στάση που ακολουθούν οι περισσότεροι άνθρωποι οι οποίοι δεν πιστεύουν σε κάποια θρησκεία είναι ότι δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα μετά το θάνατο. Ότι "αυτό ήταν" και έτσι ξαφνικά θα "σβήσουν τα φώτα" και τέλος. Κατά την γνώμη μου, είναι μια άποψη η οποία παρουσιάζεται αβίαστα. Απλά επειδή ο θάνατος δεν τους απασχολεί και δεν θέλουν να το σκέφτονται είναι η πρώτη και πιο εύκολη λύση.

Από την άλλη πλευρά, οι περισσότεροι άνθρωποι οι οποίοι πιστεύουν στο χριστιανισμό, έχουν μια ιδέα περί παραδείσου και κολάσεως χωρίς πάλι να τους απασχολεί πολύ το θέμα.

Ας εξετάσουμε τί λέει το Ισλάμ περί αυτού του θέματος.

Κατ' αρχήν, το Ισλάμ μας ενημερώνει ότι μετά το θάνατο υπάρχει η ζωή στον τάφο και η ζωή μετά την ημέρα της κρίσεως (της ανάστασης των νεκρών). Επίσης μας ενημερώνει με λεπτομέρειες για το τί συμβαίνει κατά την διάρκεια των δύο πολύ σημαντικών γεγονότων, του θανάτου ενός ανθρώπου καθώς και για την τελευταία ημέρα, την ημέρα της κρίσης.

Την στιγμή του θανάτου έρχονται άγγελοι για να παραλάβουν την ψυχή. Για έναν άπιστο άνθρωπο αυτό είναι ένα οδυνηρό γεγονός. Ο προφήτης του Ισλάμ (είθε ειρήνη να είναι μαζί του) περιέγραψε τον τρόπο με τον ο οποίο "βγαίνει" η ψυχή ενός άπιστου ως ένα κομμάτι από βαμβάκι το οποίο κάποιος προσπαθεί να το τραβήξει μεταξύ από πολλές βελόνες. Οι βελόνες κομματιάζουν το βαμβάκι και κάνουν πολύ δύσκολη την έξοδό του. Μία άπιστη ψυχή θα τυληχθεί με ένα βρωμερό ένδυμα.

Για έναν πιστό, ο προφήτης περιέγραψε τον τρόπο ως νερό το οποίο κυλά από μια επιφάνεια. Μία πιστή ψυχή θα τυληχθεί με ένα αρωματικό ένδυμα.

Στον τάφο δύο άγγελοι (Μούνκαρ και Θακίρ) θα σηκώσουν την ψυχή σε μία καθιστική θέση και θα την ρωτήσουν τα τρία εξής ερωτήματα:
  • ποιος είναι ο κύριος σου;
  • ποια είναι η πίστη σου;
  • τί νομίζεις για τον Μοχάμμαντ;
Μια άπιστη ψυχή δεν θα ξέρει τί να απαντήσει. Οι άγγελοι θα δείξουν στην ψυχή ενός άπιστου από ένα παράθυρο τον παράδεισο και θα του πουν εάν ήσουν πιστός εκεί θα κατέληγες. Μετά θα του δείξουν από ένα παράθυρο την κόλαση και θα του πουν εδώ θα είναι η κατοικία σου μετά την ημέρα της κρίσης. Εκείνη τη στιγμή η ψυχή θα ζητήσει από τον Αλλάχ να μην έρθει ποτέ η ημέρα της κρίσης. Η ψυχή έχει αισθήσεις στον τάφο και θα αισθάνεται τον τάφο τόσο κλειστό και κοντινό σαν να ακουμπούσε τη μύτη της. Επίσης ο χρόνος μέχρι την ημέρα της κρίσης θα κυλήσει πολύ αργά για μία άπιστη ψυχή.

Μια πιστή ψυχή θα απαντήσει στις ερωτήσεις: Αλλάχ, Ισλάμ και ότι ο Μοχάμμαντ είναι ο τελευταίος προφήτης του Αλλάχ. Οι άγγελοι θα δείξουν στην ψυχή ενός πιστού από ένα παράθυρο την κόλαση και θα του πουν εάν ήσουν άπιστος εκεί θα κατέληγες. Μετά θα του δείξουν από ένα παράθυρο τον παράδεισο και θα του πουν εδώ θα είναι η κατοικία σου μετά την ημέρα της κρίσης. Εκείνη τη στιγμή η ψυχή θα ζητήσει από τον Αλλάχ να έρθει πολύ σύντομα η ημέρα της κρίσης. Ο χρόνος θα κυλήσει πολύ σύντομα μέχρι την ημέρα της κρίσης και η ψυχή μέσα στον τάφο δεν θα αισθάνεται κλειστοφοβικά διότι ο τάφος θα είναι τόσο μεγάλος όσο ένα τεράστιο λιβάδι.

Την ημέρα της κρίσης. Κατ' αρχήν θα υπάρξει ανάσταση νεκρών. Θα είναι μια ημέρα στην οποία όλοι οι άνθρωποι θα αναστηθούν. Την ημέρα εκείνη οι άνθρωποι θα είναι τόσο φοβισμένοι που ούτε καν θα προσέξουν το γεγονός ότι είναι γυμνοί. Ο ήλιος θα έρθει κοντύτερα στη γη. Αυτή η ημέρα θα είναι σαν 50.000 ημέρες για τους άπιστους. Οι άνθρωποι οι οποίοι δεν πίστεψαν στο Θεό δεν θα έχουν καμία απολύτως συγχώρεση και θα πεταχτούν στην κόλαση. Για ένα πιστό θα έχει την διάρκεια όση η διάρκεια μεταξύ 2 προσευχών. Αυτή την ημέρα ο Αλλάχ θα ζυγίσει τις πράξεις κάθε ανθρώπου. Ο άνθρωπος ο οποίος θα έχει καλές πράξεις των οποίων το βάρος είναι ένα άτομο παραπάνω από το βάρος των κακών πράξεών του θα πάει στον παράδεισο. Ο άνθρωπος ο οποίος θα έχει κακές πράξεις των οποίων το βάρος είναι ένα άτομο παραπάνω από το βάρος των καλών πράξεών του θα καταλήξει στην κόλαση. Το πρώτο πράγμα που θα ερωτηθεί ένας πιστός την ημέρα της κρίσης είναι οι προσευχές. Πρώτα οι υποχρεωτικές προσευχές και μετά οι εθελοντικές προσευχές. Εάν οι προσευχές δεν έχουν καλυφθεί, ο Αλλάχ δεν θα κοιτάξει άλλες πράξεις. Μετά από τις προσευχές ο Αλλάχ θα κοιτάξει την νηστεία (σιάμ), τα χρήματα που έδωσε κάποιος στους φτωχούς (ζακάτ), το προσκύνημα στην Μέκκα (χατζ) και στην συνέχεια τις υπόλοιπες πράξεις. Ακόμη λοιπόν και ένας πιστός, ένας Μουσουλμάνος ο οποίος όμως δεν είχε κάνει τις προσευχές του στην επίγεια ζωή ή δεν είχε αρκετές καλές πράξεις, θα πάει στην κόλαση (τζαχάναμ) για ένα χρονικό διάστημα. Μετά από αυτό το διάστημα και εάν είχε αρκετές καλές πράξεις θα μεταφερθεί στον παράδεισο (τζάνατ). Στον παράδεισο θα ονομάζεται τζαχάναμι (αυτός ο οποίος πήγε στην κόλαση).

Στην κόλαση το δέρμα των ανθρώπων θα καίγεται και θα ξανά φτιάχνεται. Θα είναι τόσο διψασμένοι που θα πιουν ακόμη καυτό νερό. Το μόνο φαγητό που θα έχουν είναι οι καρποί του δέντρου ζακούμ. Το οποίο είναι απίστευτα πικρό και θα τους κάνει να διψάσουν ακόμη περισσότερο. Το μόνο που θα έχουν να πιουν είναι πύον και τίποτα άλλο. Στην κόλαση δεν θα υπάρχει ποτέ θάνατος και άρα η τιμωρία είναι αιώνια. Ο Αλλάχ θα ρωτήσει τον άνθρωπό ο οποίος είχε περάσει την καλύτερη ζωή στην επίγεια ζωή τί θυμάται από εκείνη τη ζωή. Αυτός θα απαντήσει "τίποτα".

Ο παράδεισος θα έχει 7 πύλες. Η κάθε πύλη θα έχει πολλά χιλιόμετρα μήκος. Στον παράδεισό οι πιστόι θα έχουν την δική τους κατοικία και θα γνωρίζουν ακριβώς που θα είναι. Ο παράδεισος θα έχει ποτάμια από νερό, γάλα, μέλι και κρασί. Θα έχει όλες τις υλικές, αιστθησιακές και πνευματικές αρετές τις οποίες επιθυμεί ο οποιοσδήποτε άνθρωπος. Δεν θα υπάρχει ζήλεια και οι άνθρωποί δεν θα λένε ανόητα λόγια. Ο Αλλάχ μας ενημερώνει ότι στον παράδεισο δεν θα δοκιμάσει ξανά τους ανθρώπους. Η καλύτερη παρόλαυτα αμοιβή για ένα πιστό στον παράδεισο είναι η δυνατότητα να δει το πρόσωπο του Αλλάχ. Δεν θα υπάρχει καλύτερη ευχαρίστηση και επιθυμία.

Ας θερήσουμε για μία στιγμή πως κάποιος ο οποίος πιστεύει ότι δεν συμβαίνει τίποτα μετά το θάνατο έχει δίκιο. Τί εγγυήσεις μπορεί αυτός να παρέχει; Μπορεί αυτός να εγγυηθεί ότι έτσι ακριβώς είναι τα πράγματα; Και τί συμβαίνει εάν αυτός είναι λάθος και το Ισλάμ έχει δίκιο; Πρέπει ο καθένας να σταθεί μία στιγμή και να σκεφτεί τί πρόκειται να συμβεί σε αυτόν κατά την διάρκεια του θανάτου και να αποφασίσει εάν είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τα δεινά που τον περιμένουν. Εάν δεν είναι έτοιμος, και είμαι σίγουρος πως κανένας άνθρωπος δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει τέτοια δεινά τότε πρέπει να ετοιμαστεί έτσι ώστε να τα αποφύγει. Ο μόνος σίγουρος τρόπος να τα αποφύγει είναι να ακολουθήσει κατά το μέγιστο δυνατόν την αληθινή θρησκεία του Αλλάχ, το Ισλάμ.

Σημειώνουμε πως ο Αλλάχ μας ενημερώνει πως η μόνη πράξη για την οποία και δεν υπάρχει καμία απολύτως συγχώρεση είναι η άρνηση και απιστία για την ύπαρξη του ενός και μόνου Θεού, του Αλλάχ.

Πολλές πληροφορίες για το θέμα αντλήθηκαν από το βίντεο: http://video.google.com/videoplay?docid=-8367039641456932220

Δεν υπάρχουν σχόλια: